Witte Koeltechniek B.V.

Langedijk koelt Rusland

Even was er sprake van een verhuizing naar Breekland. Maar ‘Witte Noord-Scharwoude’ is zo ingeburgerd, dat het echt geen ‘Witte Oudkarspel’ kon worden. Gelukkig was er voor Witte Koeltechniek in 2009 een locatie op De Mossel beschikbaar. Op fietsafstand voor Dirk en Willem Witte, sinds 1998 eigenaren van het bedrijf. Want dat stond met stip bovenaan: ze moesten er op de fiets naartoe kunnen.

Dirk en Willem zijn de derde generatie in het familiebedrijf dat vanwege de herontwikkeling van het oude veilingterrein in Noord-Scharwoude weg moest uit de Oranjestraat. “We zijn gespecialiseerd in het ‘koud maken’ in de meest positieve zin van het woord”, zegt Willem. “Dat regelen we voor de toonbank van de plaatselijke bakker, maar ook voor koel- en verwerkingsruimtes van zesduizend vierkante meter bij Hessing in Zwaagdijk. We werken in principe in Noord-Holland. Staat een installatie stil, dan willen we er binnen een uur kunnen zijn. Maar tegen een Russische opdrachtgever die ons inschakelt voor een opslagplaats in Rusland met zestien cellen voor elk 700 kuubkisten, zeggen we geen nee. Intussen werken we in heel Europa. Vroeger ging mijn vader achterop de fiets met zijn vader naar Amsterdam, mijn vader nam ons mee naar Zeeland en nu nemen wij hem mee naar Rusland.”

Kermis

Witte Koeltechniek heeft twintig vaste medewerkers. Plus een aantal zzp’ers voor het drukke seizoen én tijdens de kermis. “Iedereen zet zich 51 weken per jaar volledig in, maar dan even niet”, lacht Willem. Nieuwe mensen vinden is overigens niet eenvoudig. “De koudetechniek is specialistisch werk, dat je na een gerichte opleiding vooral in de praktijk leert. Het is niet dat je zomaar zegt: op maandag ga ik in de koeltechniek. Zijn mensen er echter werkzaam, dan blijven ze in het vak.” De commercie doen Dirk en Willem zelf. “Bedrijven willen weten met wie ze zaken doen. Vroeger ging mijn vader ’s avonds op pad om over een offerte te praten; als de klant daarom vraagt, doen wij dat nog steeds.”

LSVV

“We hadden business seats bij AZ tot we sponsor konden worden van het eerste elftal van LSVV. Dat was niet alleen een zakelijke overweging, maar ook een emotionele. Bij LSVV liggen onze roots. En daar lopen ook de mensen met wie we zaken doen. Twee keer per jaar een actiefoto in de krant van een LSVV’er met ons shirt doet meer dan een advertentie in de krant. Voor social media hebben we geen tijd. Onze trein dendert voort. Dat is nog wel iets voor de toekomst: soms mis je de tijd om achterom te kijken en te leren van het verleden.” Voorlopig blijft er genoeg te doen voor Witte. “De milieuregels worden steeds strenger. Een aantal koudemiddelen is nu verboden en daar draait half Nederland nog steeds op. We zijn dus nog lang niet klaar.”