Koninklijke Vezet

Durven en doen

Honderd jaar en nog altijd jong en groeiend als kool: Koninklijke Vezet. Begonnen als zuurkoolfabriek en uitgegroeid tot het grootste groente- en fruitverwerkende bedrijf van Europa. “Ambities? Teveel. Met zo’n prachtig bedrijf en zo’n club mensen zijn we tot veel in staat”, zegt directeur/eigenaar Frans J.N. Kramer.

Het honderdjarig bestaan in 2014, het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima en de toekenning van het predicaat ‘Koninklijk’ hebben grote indruk gemaakt. “Het is echt een kroon op ons werk en een erkenning van wat we samen hebben gerealiseerd. Het effect ervan, vooral op onze medewerkers, heb ik behoorlijk onderschat. Iedereen is zo trots.”

Albert Heijn

Frans is ingenomen met het feit dat zijn vader één van de medeop­richters was van de Bedrijfskring Langedijk in 1990 en dat hij hem in 2000 in het BKL-bestuur heeft opgevolgd. Vezet ontstond toen vijf Langedijker zuurkoolfabrikanten in 1914 hun krachten bundelden in de Vereniging van Nederlandsche Zuurkoolfabrikanten (VZ). “Onze roots liggen dus in Langedijk en ook de holding van Vezet is daar nog steeds gevestigd”, verklaart Frans het lidmaatschap van de BKL. Uniek is ook de ruim veertigjarige samenwerking met Albert Heijn. “Toen Vezet in de 70’er jaren begon met het snijden van groenten, vergde dat veel trial and error. Tot we meer met Albert Heijn gingen werken. Deze ketensamenwerking én de opkomst van de wereld van gezond, gemak en smakelijk – met name maaltijdsalades – zijn de basis van ons huidige succes. Plus onze Westfriese onder­nemersgeest: hard werken. Niet alleen dromen en denken, maar durven en gewoon doen.”

Vezet Academy

Dagelijks rijden tachtig volle vrachtwagens met tweehonderd verschillende soorten versproducten het land in naar de supermarkten van Albert Heijn. “Er wordt door onze 1200 medewerkers, van 35 nationaliteiten, hard gewerkt. Ze zijn loyaal en betrokken. Dat is prettig in een familiebedrijf. Dat we zo gegroeid zijn heeft wel met zich meegebracht dat ik ze niet allemaal bij naam ken. Dat vind ik jammer.”

De medewerkers kunnen zich binnen het bedrijf verder ontwikkelen door opleidingen en cursussen te volgen bij het eigen opleidingscentrum, de Vezet Academy. Bijvoorbeeld op het vlak van techniek en kwaliteitszorg, maar ook de Nederlandse taal. Vezet doet dat samen met het Clusius College.

Internationaal

“Onze gesloten koelketen is natuurlijk een interessant gegeven. De producten zijn kort houdbaar en moeten, met het oog op de voedsel­veiligheid, zo snel mogelijk bij de consument belanden. De keten moet dus zo kort mogelijk zijn. “We denken over een tweede vestiging in Nederland, maar willen het concept ook graag internationaal uitrollen”, besluit Frans. “We zijn met Ahold al bezig met een project in Amerika.” Ambities te over dus, bij de man die zelf ooit bij Vezet begon met het plakken van stickers op zuurkoolvaten.