Koel- en vrieshuis Veldboer

Snel schakelen

De eerste op De Mossel, de eerste met milieuvriendelijkere koudemiddelen én altijd op jacht naar de eerste plek in de racerij: Jos Veldboer van Koel- en vrieshuis Veldboer. 

“De zichtlocatie sprak me aan”, zegt Jos over zijn vestiging op de hoek van De Mossel in 1983. “Het terrein was al jaren in beeld als industrieterrein, maar er was een bedrijf nodig met veel vierkante meters om het te kunnen ontwikkelen. Dat waren wij. Een van mijn grootste klanten was conservenfabriek Verburg.”

Wereldhandel

“We begonnen met de opslag van zuivel, de boterberg. Toen die verdween en ook Verburg wegviel, was het flink omschakelen. We zijn ons gaan bezighouden met het invriezen en tempereren van vlees. Intussen is het wereldhandel. We doen het bijvoorbeeld voor grote supermarkten en grote im- en exportbedrijven. We verrichten hier alle veterinaire en douanehandelingen en voldoen aan de allerhoogste voedselveiligheidseisen, BRC grade A.” Een enkele keer worden in een vriesruimte testen voor de industrie uitgevoerd. “Met koudetesten wordt gekeken hoe machines en bijvoorbeeld auto’s functioneren bij min twintig.”

Bijbouwen

In de loop der jaren is het pand vijf keer uitgebreid. “We zijn nog altijd klein in onze soort. We zijn met 15 mensen, allemaal uit de buurt, uit dezelfde grondslag. We hebben persoonlijke aandacht voor de klant en kunnen snel schakelen. Wordt het bijvoorbeeld ineens barbecueweer, dan moeten we daar direct op inspringen. We willen nog wel groeien. Het verzoek ligt al bij de gemeente. Nog één keer bijbouwen maakt dat we logistiek een en ander kunnen veranderen, waardoor we rendabeler worden en zo een opstap krijgen naar een nieuwe locatie.”

Heel Nederland kijkt

Als gevolg van een scherper Europees milieubeleid, is begin 2015 gestart met de bouw van een nieuwe koelinstallatie met Witte Koeltechniek. “Er komt een verbod op veelgebruikte koudemiddelen, de zogenoemde F-gassen. Daarom stappen we, als eerste in Nederland, over op een koudemiddel dat heel laag in milieubelasting is. We scoren er enorm mee. Zo’n klein dorp, Witte en Veldboer. Heel Nederland kijkt naar ons. In de toekomst willen we naar natuurlijke koudemiddelen, maar dit is al een gigantische stap.”

Goede doelen

Jos is altijd sportminded geweest én actief voor goede doelen. Dat combineert hij in de racerij. “Ik heb bijvoorbeeld veel gedaan voor hulptransporten naar Polen en ik probeer de plaatselijke voedselbank te helpen met transport en met opslagruimte. En omdat ik als coureur in de Renault Clio Cup Benelux vaak in de publiciteit ben, laat ik goede doelen daar graag op meeliften. Media-aandacht genereert meestal geld. Mijn auto staat vol goede doelen, zoals Artsen zonder Grenzen, Stichting Opkikker, Stichting Ambulancewens, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Ik wilde iets verbinden aan dat racen, als een gebaar naar de maatschappij. Want ik ben een bevoorrecht mens. Als ik zoiets kan doen,vind ik dat bijna een verplichting.”