Henselmans Bouwbedrijf

Transparant bouwen

Afspraken nakomen, niet elke spijker rekenen en vooral kwaliteit leveren. Daarmee kom je ver in de bouw. Henselmans Bouwbedrijf doet er nog een schepje bovenop. Met de Open Boek-methode. Opdrachtgevers worden actief betrokken in het hele bouwproces. “De klant kijkt mee, we trekken samen op”, zegt directeur Arnold Henselmans.

Arnold is de vijfde generatie in het 138 jaar bestaande bouwbedrijf dat ooit begon aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. “Het bedrijf is steeds van Arnold op Jan overgegaan. En ja, mijn zoon heet Jan”, zegt Arnold. “Bijzonder is dat de leiding lange tijd bij een vrouw lag, mijn moeder. Mijn vader nam het bedrijf in 1982 over, maar overleed in 1985. Toen heeft mijn moeder twaalf jaar het bedrijf geleid. Haar vrouwelijke touch zit er nog altijd in. We houden van orde en netheid.”

Open boek

Als ontwikkelende aannemer realiseerde Henselmans veel projecten waar Arnold trots op is. “In Langedijk bijvoorbeeld de gevel van de voormalige conservenfabriek van Verburg. Die hebben we in ere hersteld en er 21 appartementen achter gebouwd. Ook de fabriek van Vezet in Warmenhuizen hebben wij diverse keren mogen uitbreiden en verbouwen. Mooie projecten waar je veel van je expertise in kwijt kan.” Trots is Arnold ook op zijn Open Boek-methode. “Die is ontstaan uit de openheid van internet. Opdrachtgevers zijn goed op de hoogte, ze laten zich niks wijsmaken. Dat zien wij als kans. We nemen ze aan de hand mee in het hele bouwproces. Ze doen bijvoorbeeld actief mee in inkoopgesprekken met toeleveranciers en onderaannemers en hebben veel inspraak in de toe te passen materialen. Zo ontstaan soms verrassende ideeën. Daarbij zijn de communicatielijnen kort, voorkom je fouten en loopt het proces sneller.”

Zwarte bladzijde

Het faillissement in 2010 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Henselmans. “Vanaf 2000 ontwikkelden we ons sterk tot woningbouwaannemer. Dat resulteerde in zo’n grote vraag dat we in 2008 wel moesten groeien. En toen viel ineens de vraag weg. Er volgden drie reorganisaties, maar een faillissement bleek onvermijdelijk. Het trof veel mensen van het dorp. De laatste paar jaar gaat het gelukkig weer goed en zijn we weer een gezond bedrijf. We hebben mooie projecten en nemen veel initiatief om te komen tot herontwikkeling van bestaande locaties.”

Toekomst

Gesteund door de berichtgeving over de groeiende economie, ziet
Arnold de toekomst positief. “De beschikbaarheid van geld was een groot struikelblok. Banken en investeerders schrokken al bij de ‘V’ van vastgoed. Dat zette een behoorlijke rem op alles. Dat gaat nu weer iets beter, maar de prijzen staan nog steeds onder druk. Het blijft een uitdaging om nieuw werk aan te nemen. Ook de consument is veranderd. Hij heeft andere verwachtingen en is veel kritischer. Met een blokkendoos met ramen hoef je echt niet aan te komen. Vraaggestuurd is de norm.”