Wouter Eecen

BKL: Ingang bij de gemeente

Als hij nu zijn agenda van de jaren ’90 openslaat, vraagt hij zich af hoe hij het toen allemaal deed. Wouter Eecen was jarenlang directeur/eigenaar van Koninklijke Houthandel Eecen in Oudkarspel, een van de eerste secretarissen bij de BKL en hij bekleedde diverse andere bestuursfuncties. “Ik wilde verder kijken dan mijn eigen bedrijfstak en zien wat er gebeurt in het bedrijfsleven.”

Oprichting >

“De BKL is ontstaan toen wij merkten dat de Algemene Ondernemersvereniging Langedijk (AOL), die de belangen behartigt van het MKB in Langedijk, gesprekken had met de gemeente en wij als grotere Langedijker bedrijven niet. Met het oog op de aanleg van rotondes, wegen en bedrijventerreinen was het voor ons noodzakelijk om ook zo’n ingang te hebben bij de gemeente.”

Tijd en geld >

“In het begin was het nog wel eens moeilijk om er andere bedrijven bij te krijgen. Dat was een kwestie van onbekendheid. En ja, het kostte de ondernemers tijd en geld.”

Voordeel >

“Doordat we als grote bedrijven onderling beter contact kregen, vonden we elkaar eerder. Dat kostte jaren, maar uiteindelijk bleek dat we elkaar soms goed konden ondersteunen.”

AOL >

“We begonnen te vergaderen bij Komen & Kuin in Noord-Scharwoude. We hadden goed contact met de voorzitter van de AOL, Mieke Rensen, en trokken toen ook wel gezamenlijk op.”

Fonds >

“We hebben nog een tijd een fonds gehad voor beginnende ondernemers. Een aantal grotere bedrijven stopte er geld in en beginnende ondernemers konden daaruit een lening krijgen. Ik weet niet wat er precies in zat, maar wel dat een aantal startende bedrijven er gebruik van heeft gemaakt.”

Breekland >

“Een van de zaken waar we heel veel tijd aan hebben besteed, is de komst van Breekland. Wij hadden het liefst gezien dat De Mossel werd verlengd naar het westen, maar dat kon niet vanwege oprukkende woningbouw. Een alternatief was een bedrijventerrein tegen de Banne in Dirkshorn aan, maar dat ging ook niet door. Het werd Breekland. Meer keus was er niet. Daar hebben we uiteindelijk tegen onze zin maar ‘ja’ tegen gezegd.”

Wegen >

“Omdat de groeiende bedrijvigheid veel vrachtverkeer met zich meebracht, hebben we er continu op aangedrongen dat de wegen om Langedijk en de afmetingen van de rotondes daarop moesten zijn afgestemd. Goede bereikbaarheid is essentieel.”

Bestuursfuncties >

“Ik vond het goed om niet alleen in mijn eigen bedrijfstak rond te kijken en wilde zien wat er verder gebeurt in het bedrijfsleven. Dat deed ik bij de BKL en ik zat onder andere in het bestuur van het Waterschap Groot Geestmerambacht, de Raad van Arbeid in Alkmaar en in het landelijk bestuur van de Nederlandse Houthandel. Verder was ik mede oprichter van de Junior Kamer Alkmaar en voorzitter van VNO in de regio.”

Houthandel Eecen >

“Ons bedrijf is in 1805 opgericht, ik was de zesde generatie. We zorgden voor veel werkgelegenheid, net als Hart Zuurkool en de Noordhollandsche, grote bedrijven die belangrijk waren voor Oudkarspel en de rest van Langedijk. Er is bijna geen Langedijker familie waarvan niemand bij een van die bedrijven gewerkt heeft.”

Dekschuiten >

“Er kwam veel hout uit Scandinavië en Rusland over zee. Dat werd vanuit de havens onder andere door Langedijker binnenschippers en met dekschuiten hier gebracht. Daarom zijn we op deze plek in Oudkarspel, aan het water, gebleven. In de jaren 60
kwam een steeds groter deel met vrachtwagens uit de zeehaven.”

Stoomfluit >

“Velen zullen zich onze stoomfluit herinneren. Hoorde je die fluit, dan wisten onze medewerkers, maar ook tuinders uit de omgeving en kinderen, dat het tijd was om naar huis te gaan. Later mochten we hem niet meer gebruiken, omdat het niet meer paste in de tijd.”

Jaren 80 >

“In de jaren ’80 vierden we ons 175-jarig bestaan, tegelijk met Negen Eeuwen Langedijk. Door de woningbouwcrisis waren het niet zulke beste jaren voor ons, maar het kwam goed. Het is zelfs in sneltreinvaart gegaan. In 2000 zijn we een fusie aangegaan met PontMeijer. We hadden toen 45 vestigingen in heel Nederland. Het moederbedrijf is altijd in Oudkarspel gebleven.”

Oudkarspel >

“Oudkarspel kreeg weinig aandacht van de gemeente. Samen met andere Oudkarspelaars hebben we de Stichting Hart van Oudkarspel opgericht. Met elkaar hebben we gestreden voor het behoud van het Behouden Huis, de oude school aan de Dorpsstraat. Het is een echt dorpshuis geworden, een ontmoetingsplek in ons dorp. Dat heeft veel inspanning gekost en er zijn nieuwe vriendschappen uit ontstaan. De verbouwing is gedaan met heel veel vrijwillige vakmensen uit het dorp. Zoiets lukt alleen als je elkaar kent en als er saamhorigheid is. Dankzij veel enthousiaste vrijwilligers (gastvrouwen/- heren) gaat het nu bijzonder goed. Dat kan alleen in een dorp, zoals Oudkarspel.”