Sterke daling aantal WW’ers in HAL-gebied, vooral in Langedijk

Het aantal WW-uitkeringen is afgelopen maand vooral in het HAL-gebied sterk gedaald. Dit na een stijging in januari, omdat dan vele contracten aflopen. Binnen de best scorende arbeidsregio Noord-Holland Noord (-3,4%), staken Alkmaar (-4,2%), Heerhugowaard (-4,0%) en vooral Langedijk (-7,4%) er nog eens bovenuit. Het landelijk gemiddelde lag veel lager (-2%).
In Langedijk zit slechts nog 2,1 procent van de beroepsbevolking in de WW. De gemeenten Heerhugowaard en Alkmaar zitten met 2,7 en 2,8 procent ook onder het landelijk gemiddelde van 3,0 procent.

In Noord-Holland Noord deden vooral de sectoren Cultuur (-11,4%) en Landbouw, Groenvoorziening & Visserij (-9,3%) het goed, gevolgd door Onderwijs (-7,9%) en Metaal, Installatie & Voertuigen (-6,7%).

Werkgevers in de Techniek en Zorg vechten al eventjes om goed personeel, al lijkt dat in de zorg niet echt het geval, gezien het vrij hoge aantal uitkeringen. Een groot deel is echter recent pas werkeloos geworden en zal naar verwachting snel weer aan de slag kunnen.

Het aantal studenten dat een zorgopleiding volgt groeit, maar dat zal de tekorten waarschijnlijk niet verhelpen. Er wordt daarom gekeken naar alternatieven, zoals inzet van zij-instromers en reorganisatie, bijvoorbeeld door taken te herschikken of gebruik te maken van e-health (digitale ondersteuning voor patiënten en zorgverleners).