De Groot en Slot

Wereldmarktleider in spe

Ui is voor veel mensen niet meer dan een alledaags product. Dat er een wereld van innovaties achterzit, daarvan heeft de doorsnee consument geen benul. Laat staan dat ze weten dat die innovaties vooral uit Broek op Langedijk komen. 

De Groot en Slot is een van de grootste internationale spelers in de uiensector. In 2015 viert het bedrijf zijn zestigjarig bestaan. Directeur Martin Slot, de derde generatie binnen het familiebedrijf, kijkt alweer verder en heeft grootse plannen voor het komende decennium. “In tien jaar tijd willen we verdubbelen in omvang en omzet. Niet zozeer in Langedijk, maar wereldwijd. We willen wereldmarktleider worden. Dat gaat niet vanzelf, maar ik ben ervan overtuigd dat het lukt.”

85 locaties

De Groot en Slot veredelt, produceert en verkoopt uienzaad. “We combineren genetica om een ui te ontwikkelen voor specifieke plekken op aarde. We creëren nieuwe rassen naar de wens van de teler. We leggen bijvoorbeeld veel nadruk op ziekteresistenties, bewaarbaarheid en huidvastheid. Daarvoor testen we de rassen op pakweg 85 locaties in 35 landen. We hebben proefvelden op alle continenten. Met het oog op de groei van de wereldbevolking en de klimaatverandering zoeken we steeds naar een oplossing voor het beste resultaat. Dat doen we al vanaf het begin samen met onze partner Bejo in Warmenhuizen.”

Seed Valley

Terwijl de werkgelegenheid in Nederland daalde, bleef die in de zaadsector groeien. De Groot en Slot en veel andere zaadbedrijven zijn dan ook allemaal op zoek naar goed gekwalificeerd personeel. “Om jongeren richting onze sector te krijgen, moeten we meer aandacht voor ons vak creëren. Dat doen we vanuit Seed Valley, een samenwerkingsverband van plantenveredelings- en zaadtechnologiebedrijven in de Kop van Noord-Holland. We hebben bijvoorbeeld regelmatig stagiairs, nodigen middelbare scholieren uit voor een kennismaking en staan op open dagen. We moeten voortdurend laten zien wie we zijn en wat de sector te bieden heeft.”

Focus

“Dat we een familiebedrijf zijn, geeft een stabiele
basis. Medewerkers zijn betrokken en de focus is gericht op de lange termijn. Intussen zijn we met z’n allen gewoon lekker aan het werk. Al willen we misschien wel eens teveel. Dat is ons struikelblok. We moeten erop letten gestaag te groeien, niet te snel. In Langedijk zullen we waarschijnlijk altijd blijven. We doen hier vooral onderzoek en (kennis)ontwikkeling en hebben hier een groot netwerk. De Waard Transport bijvoorbeeld is onze huisleverancier qua transport. We hebben gigantisch veel uien te vervoeren. En er staan bouwplannen op de rol. In 2016 bouwen we nieuwe verwerkingshallen, in de stijl van het kantoor, zodat ook dat deel van het bedrijf toekomstbestendig is.”