Demaco

High tech

In de Europese top vijf van toonaangevende ontwerpers en bouwers van cryogene infrastructuur prijkt een trots Langedijker bedrijf: Demaco. Begonnen in een schuurtje, uitgegroeid tot partner van internationaal gerenommeerde instituten.

De wortels van Demaco liggen in Waarland, in de schuur van de opa van directeur/eigenaar Ronald Dekker. “Mijn vader begon daar een machinefabriek voor plaatselijke land- en tuinbouwklanten. Later richtte hij zich meer op de industrie en in 1985 kwam de cryotechnologie erbij. Toen ik in 1996 het bedrijf overnam, is de machinebouw afgebouwd en zijn we ons volledig gaan toeleggen op cryo- en vacuümtechnologie.”

Lucht- en ruimtevaart

Demaco ontwerpt, bouwt en plaatst installaties voor het transport en conditioneren van vloeibare gassen als industriële luchtscheidingsgassen, extreem koud vloeibaar helium van -269° Celsius en sinds een jaar of vijf ook LNG (Liquid Natural Gas). Opdrachtgevers zijn onder andere wetenschappelijke instituten, de automotive (Porsche, BMW en Volkswagen) en de lucht- en ruimtevaart. “We werken voor de Europese ruimtevaart-organisatie ESA, technisch onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk en CERN, de Europese organisatie in Geneve die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Ook waren we betrokken bij de realisatie van een LNG terminal in Zweden, die een doorbraak betekende voor ons op LNG-gebied.”

Complexe projecten

De snelle groei die Demaco doormaakte, speelde het bedrijf ook parten. “2005 tot 2009 was absoluut een mindere periode. We hadden complexe projecten aangenomen, waar de organisatie eigenlijk nog niet aan toe was en daarbovenop werden we hard geraakt door de economische crisis. Het onvermijdelijke ontslag van een aantal medewerkers in 2009 was een absoluut dieptepunt. Gelukkig is het daarna alleen maar beter gegaan. 2013 en 2014 waren de beste jaren uit onze geschiedenis en we staan er nu uitstekend voor. Al helpen de internationale spanningen niet echt mee om lekker door te ontwikkelen”, zegt Ronald, doelend op de vestiging van Demaco in Moskou en de stagnatie in de groei van LNG. “Daar moet je je tempo dus op aanpassen.”

TU in de regio

Voor de business is het niet per se noodzakelijk, maar voor zijn medewerkers blijft Demaco in Langedijk. Al is het vinden van nieuwe vakmensen hier niet eenvoudig. “Het zou een enorm goede ontwikkeling zijn als er een goede opleiding op TU-niveau in deze regio komt. Studenten verhuizen nu richting hbo’s en de TU en zoeken daar ook een baan. Wij hebben hier in Noord-Holland prachtbanen, met perspectief en verdiensten die meer dan acceptabel zijn. Bij Demaco wordt met 90 mensen – in piektijd aangevuld met een pool van vakmensen – hard gewerkt, maar intussen ook hard gelachen. En zo hoort het.”