Nieuwjaarstoespraak 2019

Welkom namens: v/d Plas Sprouts en Bakkerij Jonker en het bestuur van de Bedrijfskring Langedijk. Een speciaal welkom aan: Burgemeester Kompier, wethouder Jasper Nieuwenhuizen en bedrijven contactfunctionaris Joost Kamps,  Gijs Schot van Ondernemend Alkmaar en aan de bestuursleden van de A.O.L.

Het afgelopen jaar hebben wij de volgende nieuwe leden mogen verwelkomen:
Bakkerij Jonker
Glas Groenten
Sterk Events
Rick Kooij van Herenvest Corporate
072 Design
Smart VVE Beheer
De Klop Groep
Vesa Reclame

Economische ontwikkeling
De wereldeconomie belandt in de laatste fase van een periode van groei. Er worden voor 2019 nog mooie groeicijfers verwacht, maar minder hoog dan in de afgelopen jaren. De schade van de euro- en de kredietcrisis is ingelopen. Steeds meer economieën draaien op volle kracht en kunnen daardoor niet meer zo snel groeien. Tegelijk waarschuwen veel voorspellers dat de neerwaartse risico’s zijn toegenomen. In de afgelopen jaren hebben veel huishoudens, bedrijven en overheden zich in de schulden gestoken. Daardoor komen we sneller in de problemen bij tegenwind. Italië is een voorbeeld van een handelspartner die de opgebouwde schulden niet terug brengt en dus kwetsbaar is. Daarnaast lopen we risico met de twee na grootste handelspartner Engeland, door de Brexit.

Doemdenken of kansen pakken
We lopen na de banken en euroclash opnieuw naar de afgrond zou je haast denken. Maar dat doemdenken deel ik niet! Wij Nederlanders en zeker Noord-Hollanders zijn altijd sterk geweest in aanpakken en het pakken van kansen(Poetin doet ons fruit in de ban en vervolgens komt via een omweg alsnog in Rusland terecht).
En soms lukt het niet en moet je andere markten gaan zoeken. Het zoeken van markten, innoveren, met nieuwe producten op de markt komen, zit in onze genen. Ik heb dan ook alle vertrouwen in onze economische toekomst, maar stil zitten hoort daar niet bij! Hard, slim, samen- en vernieuwend werken is het motto!

Duurzaam ondernemen
Het is tenslotte dé week van de circulaire economie en dat biedt kansen voor bedrijven. In het kader van duurzaamheid gebeurt er al veel. Er gaat in de toekomst nog veel meer gebeuren. Daarvoor heb je opgeleide mensen nodig, plekken waar ze kunnen werken en wonen en de support van de overheid.

Op nog geen 100 meter afstand hebben we zo een bijzonder bedrijf als RGS development die na recente uitvindingen nu komt met een zogenaamde Li-ion batterij; technologie waardoor batterijen 50 % meer energie geven. Zo zijn we allen op onze manier bezig met duurzaamheid, waarbij we de juiste balans zoeken tussen kosten en opbrengsten. Denk daarbij ook aan reeds veel geïnstalleerde zonnepanelen en warmteterugwininstallaties.

De komende tijd zou ik ook graag met de verschillende bedrijventerreinen willen bekijken in hoeverre we met elkaar voordeel kunnen halen uit de verschillende energiemogelijkheden. Eén windmolen aan de westkant van ons bedrijventerrein Zuiderdel staat gelijk aan 15 hectare zonnepanelen!

De provincie wil een circulaire provincie worden en scherpt haar inkoop- en aanbestedingsbeleid aan. De organisatie wil zo snel mogelijk naar 100% circulair inkopen bij alle Europese aanbestedingen van werken en leveringen en maakt circulaire economie een vast aandachtspunt bij de ontwikkeling van beleid. Dit doen ze met belastinggeld en dat geeft anders uit dan wanneer je het zelf moet verdienen. Laat de provincie met het geld en de aanbestedingen ook en vooral denken aan de regionale bedrijven en economie.

Als de overheid de ondernemers steeds meer gaat belasten met betrekking tot Co2-reductie zonder voldoende compenserende maatregelen en landen om ons heen doen dat niet, dan verliezen we onze concurrentiepositie! Zo’n transitie moet wel wortel kunnen schieten! Geef elkaar tijd en ruimte om deze ontwikkelingen succesvol door te voeren.

Woningbouw
De huizenprijzen stijgen minder hard doordat het gezonde verstand enigszins gaat zegevieren. Tegelijkertijd staat de doorstroming binnen de huizenmarkt ook stil. We zullen met gerichte woningbouw de beweging in de markt moeten krijgen. Er moeten woningen beschikbaar komen voor onze kinderen, arbeidsmigranten en mensen die de randstad niet meer kunnen betalen en/of gezinnen met kinderen die een groenere omgeving verkiezen. Een groei van 500.000 woningen Randstedelijk waarvan 30 .000 tot 40.000 woningen in onze regio de komende 15 jaar. De meeste woningen zullen gebouwd worden in Alkmaar en HH-Waard. Maar er kan ook in Langedijk sterk uitgebreid worden; na Westerdel en het veilingterrein liggen er verdere uitbreidingsmogelijkheden. Het oude plan aan de westkant kan weer uit de kast.

Werkgelegenheid
Vroeger kreeg je gewoon een vast contract. Een aanstelling voor onbepaalde tijd bood uitzicht op een vast inkomen, vaste werktijden, ontslagbescherming, scholingskansen en geld voor de oude dag. Die contracten bestaan nog steeds, maar gelden allang niet meer als norm. Van de 8,4 miljoen werkenden in Nederland hebben zes op de tien een vaste baan. Nog eens twee miljoen zijn flexwerker en 1,1 miljoen zzp’er. En zelfs in deze hoogconjunctuur groeit het aantal flexbanen nog altijd harder dan de vaste aanstellingen. De overheid doet erg zijn best om het toenemende aantal flexbanen af te remmen, maar dit is regeren tegen de toekomstige wereld met de nieuwe generatie werkenden. 

Onze regio
Onze uitdagingen voor 2019 en de jaren daarrna liggen op het gebied van: werken, wonen, recreëren, onderwijs, een sterk wegennet en openbaar vervoer. Het gaat om de visie waarin we een balans vinden tussen deze zaken. Onvoldoende woningen betekent dat mensen hier qua werk geen toekomst zoeken. Als we zorgen voor voldoende woningen dan vraagt dit ook om voldoende retail en recreatieve voorzieningen. Niet iedereen wil nog dag en nacht met het werk bezig zijn! En als je hier werkt en ergens anders woont, of andersom dan zijn goede verbindingen door wegen en openbaar vervoer van groot belang.

En dan onderwijs: als we onze regio serieus nemen dan hebben we opleidingen op verschillende niveaus nodig. Espeq en de ROC’S zijn aardig op koers voor het lager beroepsonderwijs. Daar zijn veel mensen nodig , maar de ontwikkelingen gaan ook steeds meer naar controllingfuncties en verdere ontwikkelingen waarvoor hoger onderwijs, dan wel universitair onderwijs voor nodig is. En natuurlijk word er nagedacht over een campus op het gebied van energy en health innovaties door ECN/TNO in Petten en een data-center campus en Terra technica als Techno campus.
Met alle respect voor deze ontwikkelingen die we vooral moeten ondersteunen, vraagt dit een bredere visie en beleid voor Noord-Holland Noord. Als je bedenkt dat we in Nederland de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld zijn (na de VS) en je weet dat onze regio niet voor niets seed-valley wordt genoemd, dan moet je je gaan afvragen of er naast Wageningen niet een tweede universiteit moet komen met specialisaties op o.a. het gebied van zaadveredeling en de voedselindustrie, waar we een belangrijke innovatieve rol kunnen spelen in het voeden van Nederland en de rest van de wereld!  
Dit betekent naast letterlijk werk aan de winkel dat we ons met een universiteit ook Internationaal verder op de kaart zetten.

Fusie Langedijk/Heerhugowaard
De eerste brug is geslagen en dat betekent dat we ambtelijk gaan fuseren om gelijk daarna door te stomen naar een bestuurlijke fusie met een intensieve samenwerking met Alkmaar . De burgemeester gaat hier vast meer over vertellen. Het is geen geheim dat we dit als BKL toejuichen en daardoor, met behoud van identiteit van het Langedijkse, ons gaan bezig houden met de mogelijkheden die zo een fusie voor de gemeentelijke herindeling biedt, maar zeker ook voor ons als belangenbehartiger van het bedrijfsleven.
We zullen een gezamenlijke economische visie moeten gaan uittekenen en vertalen naar de wensen van het bedrijfsleven in onze regio. Met elkaar kunnen we echt stappen maken, zaken die je als gemeente Langedijk alleen nooit kunt realiseren. Nog meer kansen en mogelijkheden doen zich voor als we intensief met Alkmaar gaan samenwerken.

Ondernemend Regio Alkmaar (ORA)
Tot 31 december jl. was de BKL vertegenwoordigd in de Federatie Alkmaar en nu in Ondernemend Regio Alkmaar om onze gezamenlijke belangen verder uit te dragen en om te zetten in daden! Dit vraagt aandacht en focus tussen bedrijfsleven en de gemeente, maar ook naar de provincie. Je ziet met het resultaat van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen dat er een andere wind binnen de verschillende gemeentes is gaan waaien en we staan aan de vooravond van de provinciale verkiezingen op 20 maart.. Laat je stem gelden (je stemt immers ook voor meer invloed in de 1e Kamer)!

Opschorten van de samenwerking met de gemeente Langedijk
We kunnen er niet omheen: ik ga iets zeggen over het opschorten van de samenwerking van de BKL met de gemeente Langedijk:

Wij strijden al langer dan 10 jaar voor een ondertunneling van de N504 ter hoogte van de Dorpsstraat en Voorburggracht. Wij dachten samen op te trekken met de gemeente maar het is gebleken dat de gemeente  onze visie over de economische toekomst niet of onvoldoende deelt. We hebben elkaar in ieder geval niet kunnen overtuigen van de noodzaak voor ondertunneling als regionale oplossing binnen een robuust netwerk . Dit, terwijl naast de BKL ook de AOL , L.T.O en de fietsersbond tegen de nu ingeplande LaRGaS (=langzaam rijden gaat sneller) rotonde zijn.
Het staat  de economische vooruitgang aan de noordkant van onze regio in de weg en de gemeentelijke verbinding tussen Noord Scharwoude en Oudkarspel. De gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard staan achter onze visie. Nu moeten we het college van de gemeente Langedijk nog overtuigen. Natuurlijk is dit niet het enige dat speelde, maar het was wel meer dan de bekende druppel.

Daar zullen we in 2019 met elkaar uit moeten gaan komen en dat is zeker onze intentie, maar er zal aan de zijde van de gemeente wezenlijk iets moeten veranderen. Daar moeten we het over gaan hebben, zodat we op een eerlijk en gelijk speelveld met elkaar de toekomst tegemoet kunnen treden. Er liggen zoveel mooie kansen voor ons als bedrijfsleven en voor de gemeente en burgers dat we het aan onze volgende generatie verplicht zijn om deze te pakken en te verzilveren. 

Het siert de burgemeester dat zij onze aanwezigheid vanavond verkiest boven die van de provincie waar op dit moment ook een nieuwjaarsreceptie gehouden wordt en waar zij min of meer verwacht werd aanwezig te zijn!
De burgemeester investeert in ons en dat zie ik als een positief begin van 2019. Met die intentie trekken wij graag samen op met de gemeente om gezamenlijk de vele lokale en regionale wedstrijden in ons gemeentelijke voordeel te beslissen! Als team spelen betekent het hebben van een duidelijke strategie, iedereen erbij betrekken en daarmee ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Namens het bestuur van de BKL wens ik een ieder een gezond , voorspoedig en succesvol 2019!

Met vriendelijke groet,

Cornelis de Geus
Voorzitter BKL