Gas erop voor nieuwbouwprojecten

In de regio Groot Alkmaar worden te weinig nieuwbouwwoningen gebouwd. Prijzen stijgen en wachtlijsten lopen op. De nood is hoog, de vraag is er, ambities zijn er genoeg, dus waar is het wachten op? Het is tijd dat alle voor de bouw verantwoordelijke partijen ophouden met ‘dralen’ en kijken naar elkaar. Die boodschap hoorden de bijna 150 bezoekers donderdag 13 juni tijdens de 12e editie van het Vastgoed Symposium van de Stichting Vastgoed Rapportage (SVR) in het Afas stadion. 

Wethouder Paul Verbruggen vertelde dat de gemeente Alkmaar het afgelopen jaar niet heeft stilgezeten. ,,Samen met de Woningmakers en provincie hebben we in januari de Overeenstemming van Egmond getekend, een intentieverklaring om de woningbouw in de regio te versnellen. Wat ons betreft staat het licht op groen.’’ Een grote horde naar de bouw van nieuwe woningen blijken de langdurige procedures. ,,Gelukkig wil de overheid met ons praten,’’ weet Martin Bosch, programmamanager van de Woningmakers, een samenwerkingsverband van bouwers, ontwikkelaars, corporaties en makelaars, die de productie van woningen willen versnellen. ,,Sleutel in deze opgaven is samenwerking. We moeten van rempedaal naar gaspedaal en samen met de overheid kijken hoe we het vergunningstelsel smeerolie kunnen geven. De belangrijkste conclusie is dat er te weinig projecten in de pijplijn zitten. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om projecten naar voren te halen, want daarvan zien we pas over 1 of 2 jaar de resultaten. Laten we die slag maken en het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland.’’

Kanaalzone
Samenwerking betekent ook dat je elkaar aanspreekt op dingen die niet goed gaan, bepleit hoogleraar Friso de Zeeuw. ,,We zijn in het algemeen te lief voor elkaar om stappen voorwaarts te maken. Dat geldt ook voor de vastgoedondernemers onderling. Bij de ontwikkeling van de Kanaalzone bijvoorbeeld zijn verschillende eigenaren in het gebied die elk hun eigen belangen hebben. Om de ontwikkelingen daar echt te versnellen zou mijn advies zijn een mastergrondexploitatie te maken voor het hele gebied. Als er overeenstemming is met 70% van de ontwikkelaars, dan wordt die algemeen bindend. Dat bespaart een hoop tijd en zo ben je niet eindeloos in de weer met de aarzelaars. De gemeente zou ook een aparte pot geld moeten reserveren voor alle algemene voorzieningen die nodig zijn en laat bouwers daaraan meebetalen, mits ze mogen meepraten.’’ Inspiratie voor de mogelijke bebouwing rond het Kanaal gaf architect Floor Arons, die onder meer het imposante Pontsteigergebouw in de Amsterdamse Houthaven heeft ontworpen.

Gouden Baksteen voor vastgoedondernemer Gerry Teerenstra
Traditiegetrouw wordt tijdens het symposium ieder jaar de Gouden Baksteen uitgereikt. Deze prijs vormt een beloning voor visie, durf en doorzettingsvermogen op het gebied van bouw en ontwikkeling. Juryvoorzitter Axel de Groot overhandigde dit jaar de award aan vastgoedondernemer Gerry Teerenstra. ,,Hij is betrokken geweest bij talloze werken in Alkmaar en de regio, waaronder het Ahrend gebouw aan de Picassolaan, appartementencomplex Nassau Staete aan de Nassaulaan en de Woonheuvel in Heiloo. Ook stond hij aan de wieg van het Alkmaar Culinair Plaza. Met veel lef heeft hij middenin de crisis het voormalige KPN gebouw omgetoverd tot de succesvolle Telefooncentrale en heeft hij er dankzij zijn doorzettingsvermogen voor gezorgd dat gevangenis Schutterswei nu wordt getransformeerd tot hotel. Een fantastisch en gedurfd project en een welkome uitbreiding op de hotelaccommodaties in Alkmaar,’’ aldus het juryrapport.

Symposium 2020
Op 11 juni 2020 vindt de dertiende editie van het Vastgoed Symposium plaats. Meer informatie is te vinden op www.svrapportage.nl