Dijk en Waard On Stage

Bedrijfskring Dijk en Waard: “Doe mee en zet je bedrijf in de kijker bij alle derdejaars VMBO-leerlingen in de gemeente”

“Doe mee aan Dijk en Waard On Stage en pák die kans om in de toekomst van je bedrijf, van de regio én van VMBO-leerlingen te investeren” (Norbert Reijngoud, Bedrijfskring Dijk en Waard)

Waar is dat feestje? Hier is het feestje! Op donderdag 9 maart 2023 vindt in sporthal De Waardergolf in Heerhugowaard het VMBO Beroepenfeest plaats. Twee weken later is de Doe Dag waarop de leerlingen een dagdeel bij deelnemende bedrijven mogen meelopen. Het belooft een prachtig evenement te worden, voor leerlingen én voor bedrijven. De drie bedrijfskringen van Dijk en Waard zijn gezamenlijk één van de hoofdsponsors.

Fokkelina van Meekeren is projectleider van Dijk en Waard On Stage en docent op de Johannes Bosco Trinitas College in Heerhugowaard. Ze vertelt wat het On Stage-concept inhoudt: “VMBO On Stage is een landelijk concept dat al vijftien jaar bestaat en inmiddels in achttien regio’s in Nederland wordt gehouden. De kracht van het concept zit ‘m in de samenwerking tussen scholen, bedrijven en gemeenten. Bij Dijk en Waard On Stage ontmoeten VMBO-ers in een feestelijke setting een brede waaier aan beroepen die in de regio te vinden zijn. Van automonteur tot advocaat en van it-specialist tot dokter. We benadrukken graag dat álle beroepen welkom zijn en dat denken en dromen over je toekomst een feest mag zijn.”

Rode loper
In aanloop naar het Beroepenfeest krijgen de VMBO-leerlingen, jongeren tussen de 12 en 16 jaar, op school onder andere les in het belang van netwerken. Daarna volgt het Beroepenfeest waarop ze live kennis maken met een scala aan beroepsbeoefenaars. De beroepen zijn verdeeld in vier sectoren om het zo overzichtelijk mogelijk te maken: ‘Zorg, welzijn en Maatschappij’, ‘Natuur’, ‘Handel en Economie’ en ‘Techniek’.

Fokkelina: “Het Beroepenfeest is écht een feest. De leerlingen komen over de rode loper binnen, waarbij ze worden toegejuicht door alle beroepsbeoefenaars. Binnen klinkt opzwepende muziek en vanaf het podium legt MC Daniël Staakman kort uit wat er gaat gebeuren. Daarna begeven ze zich naar de sector van hun keuze en naar de Top 5 van bedrijven die ze vooraf hebben samengesteld.”

Drie keer feest
De dag is opgedeeld in drie shifts van bijna driehonderd leerlingen. Voor de aanwezige ondernemers en beroepsbeoefenaars is het dus drie keer feest. “Onze ervaring is dat mensen het altijd superleuk vinden om over hun vak te vertellen en met jongeren te sparren”, vertelt Fokkelina opgetogen. “Als het klikt, worden de contactgegevens uitgewisseld. Op die manier bouwen zowel leerling als beroepsbeoefenaar een handig netwerk op. Uiteraard sluiten we de dag feestelijk af met een gezellige borrel voor alle beroepsoefenaars. Ook daar worden vaak leuke contacten gelegd.”

Doe Dag
Twee weken later, op donderdag 23 maart, vindt de Doe Dag plaats. Dan lopen leerlingen ’s ochtends en ‘s middags mee met twee verschillende beroepsbeoefenaars met wie ze een match hebben.

“Al met al is het een hele organisatie waar veel bij komt kijken”, vertelt de projectleidster. “Op 15 september hebben we bijvoorbeeld al een geslaagd Kick-Off event gehad bij Feenstra in Heerhugowaard. Hier gaven betrokkenen vanuit gemeente, bedrijven en scholen officieel het startsein voor de werving van deelnemers en sponsors. In februari zal nog een informatie- en netwerkavond plaatsvinden.”

Daarnaast zijn er de website, social media-kanalen en nieuwsbrieven die onderhouden en geschreven moeten worden. Fokkelina en haar team doen het allemaal met veel enthousiasme en plezier: “Iedereen heeft er zóveel zin in, dat merken we aan alles. Na twee jaar corona-gedoe, waarbij veel niet mocht en kon, gaan we deze vierde editie van Dijk en Waard On Stage weer knallen! We nodigen bedrijven en beroepsbeoefenaars dan ook van harte uit om erbij te zijn! Ga naar www.dijkenwaardonstage.nl en schrijf je in.”

Wil je je als ondernemer ook in de kijker spelen bij je toekomstige medewerkers? Grijp dan je kans en meld je aan. Zo’n negenhonderd VMBO-leerlingen uit de regio zijn die dag van de partij om zich op een feestelijke manier op hun toekomstige beroep te oriënteren.

Februari 2023 (datum volgt) Informatieavond voor bedrijven
Donderdag 9 maart             Beroepenfeest met afsluitende Netwerkborrel
Donderdag 23 maart           Doe Dag
Aanmelden                          www.dijkenwaardonstage.nl
Meer info                              Fokkelina van Meekeren, 06-43517909, mail@dijkenwaardonstage.nl  

De drie bedrijfskringen van Dijk en Waard zijn samen met het voortgezet onderwijs en de gemeente sponsor van Dijk en Waard On Stage. Norbert Reijngoud legt namens de bedrijfskringen uit waarom ondernemers veel belang zouden moeten hechten aan Dijk en Waard On Stage, hét regionale beroepenevenement voor VMBO-ers:

“Dijk en Waard On Stage laat aan kinderen, maar ook aan hun ouders, zien wat voor mooie bedrijven en beroepen er in de regio te vinden zijn. Waarmee we maar willen zeggen: je hoeft echt niet naar Amsterdam om de baan van je leven te vinden. Met dit event willen we jong talent voor onze regio behouden. Verder is het voor kinderen best moeilijk om, zo jong als ze zijn, al een beroepskeuze te maken. Dit event helpt daarbij. Voor bedrijven is het de kans om te laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Bovendien kunnen ze zelf ook veel opsteken van de onbevangenheid en nieuwe ideeën van deze kinderen, bijvoorbeeld tijdens de Doe Dag of eventueel latere stages. Kortom, Dijk en Waard On Stage is een winwin-situatie voor iedereen.”

Tekst: Judith Munster